Resepi Sup Tulang Merah Singapura!! (SbS)


Ada beberapa orang yang teringin nak makan sup tulang merah Singapura, jadi aku sharekan resepinya. Nak mai Singapura macam jauh sangat pulak. Nak berpassport dan bertambang bagai semata-mata nak makan sup tulang, baik kos tu tukarkan beli bahan-bahan. Gituhhh.

Rugi tak cuba sendiri tau.. kena cuba, semua pasti suka.... Aummm......

Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)...



Resepi & cara buat ada pada setiap gambar .




Tulang kambing untuk periuk sederhana macamni, muat untuk 3 kilo. 

Basuh bersih2, letak air, kulit kayu manis, halia. Rebus dalam 2 jam





Bahan untuk menumis : 

- perencah sup 10 sudu.

- serbuk cili 3 sudu.

- garam masala 2 sudu.




Blender halus:

1. 6 ulas bawang merah

2. Selabu bawang putih

3. Halia sebesar ibu jari



Taraaaaa.... hingga jadi macamni. Ketepikan dalam bekas plastik.




Sediakan rempah empat sekawan. 

Sebab apa namanya empat sekawan, mungkin alasannya ialah terlampau dekat dalam mana-mana kuliner yang perlu tumis. Hahah. Saja merapu.




Bila dah cukup 2 jam rebus, masukkan akar daun ketumbar untuk aroma mabeles. 

Letak pewarna merah.




Masukkan satu tin tomato puri. Apa-apa jenama yang serasi dengan tekak hang.



Letak tomato puri, warna automatik jadi macamni.




Tuangkan 1 botol tomato sos untuk pekatkan kuah




Buangkan minyak yang dah keluar. Cedokkan hingga minyak tinggal tipis




Dalam periuk yang berasingan, tumis 4 sekawan dan serai hingga naik bau.




Masukkan bahan2 blender tadi, dan segenggam cili kering yang dikisar halus. Tumis naik amis hingga adik hang tak jadi tidoq petang. Muahahaha




Masukkan perencah sup, rempah masala dan serbuk cili.




Tumis hingga jadi macamni.




Sementara itu sendukkan air rebusan tulang tadi 3 senduk, dan letak dalam materi tumis tadi.




Masukkan daun ketumbar dan tumis lagi hingga timbul minyak sikit2.




Masukkan semuanya dalam kuah sup tulang. Masa ni dah boleh perasakan garam dan serbuk perasa. Agak-agak dah cukup rasa. Rebus lagi 15-20 minit




Sup tulang merah Singapura dan roti perancis sedia dimakan. Dia punya sedap, hingga boleh lupa nak ajak laki makan sekali. Kah kah kah! 


Selamat mencuba..
Jangan lupa share..


Sumber : FB Nurul Ezzah Zainudin



Sumber http://banyakresepi.blogspot.com

Komentar

Entri Populer

Resepi Kuih Sagun Bakar Paling Sedap dan Mudah

Resepi Kuah Kacang Satay Kajang Sangat Sedap

Resepi Mee Rebus Paling Sedap Cubalah