Resepi Ayam Percik Terengganu!!


Bahan-bahannya:


  • 1 ekor ayam ( potong 4)
  • Kunyit serbuk
  • Garam


Bahan untuk blend :


  • 1 inci lengkuas
  • 1 inci halia
  • 1 inci kunyit hidup
  • 5 tangkai cili kering
  • 5 ulas bawang kecil
  • 2 ulas bawang putih


Bahan lain :


  • 2 keping asam gelugur
  • belacan
  • garam dan gula
  • 1/2kg kepala santan


Cara penyediaannya:


  1. Perapkan ayam dengan garam dan kunyit
  2. panggang pada api sederhana atau diatas bara
  3. jika punyai oven, panggang pada suhu 200c selama 1 jam
  4. bahan yang telah diblend, masukkan semua kedalam periuk dan masukkan kepala santan
  5. jangan lupa asam gelugur, belacan, garam dan gula
  6. didihkan sehingga pecah minyak dan pekat
  7. selalu kacau kuah, jangan hingga santan berketul
  8. bila sudah masak, tuangkan ke atas ayam yang sudah di panggang
  9. Sedia dihidang.. selamat mencuba ayam percik Terengganu!!


Oleh : Noura
Resepi Ayam Percik Terengganu!!

panggang pada api sederhana atau diatas bara Resepi Ayam Percik Terengganu!!


Sumber http://banyakresepi.blogspot.com

Komentar

Entri Populer

Resepi Kuih Sagun Bakar Paling Sedap dan Mudah

Resepi Kuah Kacang Satay Kajang Sangat Sedap

Resepi Mee Rebus Paling Sedap Cubalah