Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! (SbS)
Resepi Asam Pedas Pekat Melekat Muar!! | Asalamualaikummm... juga resepi daripada Azlina Ina, dia mau bimbing korg signature dish keluarge metua dia belah muar.. so sape org sane xpandai masak asam pedas melekat pekat power ni jgn cakap lahir kat muar haha.. asam pedas pekat melekat muar..
Macam biasa, resepi disediakan di bawah Step by Step (SbS)
Sumber : Azlina Ina Fans
Ok bahan-bahan utama:
10 atau lebih cili kering ina rebus dulu sekejap buang kotor dan bg lembut tos kan
1 cili besa dan sedikit cilipadi merah nak tambah pedas je xnak letak xpe
1/2 sb lada putih aka lada sulah
1 inci halia dan kunyit ko g la amik pembaris ukur
1 labu bawang besa dalam resepi ni xde letak labu ye
3 ulas bawang merah bombay
3 ulas bawang putih
semua blender kcuali lada sulah tumbuk kang blender die xhancur tepakse plak ko kunyah lada putih tu sebijik2
Ok bahan2 pewangi bukan minyak wangi tp egent penyedap dan eksesori asam pedas ko tgk la sendiri mana xkenal tanya kot2 ko ingat daun kesum tu rumput plak muahaha
Ikan yang korg pilih semua ikan sesuai kecuali ikan bilis
Ok sile tumis serai bagi naik bau
Masuk kan materi blender tadi dan lada sulah yang korg tumbuk.. masak smpai garing dan naik minyak
Masuk daun kesum tapi jangan semua separuh je
Masuk bendi bg ikan yg cepat hancur pola ikan kembung dan ikan yg lembut2 jikalau ikan agak pejal macam ikan merah dan ikan duri dan sebagai nye masuk ikan dulu
ok bia 5 minit
Masukkan ikan plak
Terus masuk 2 sb asam jawa yg dah bancuh dgn 1 cawan 1/2 air tgk la byk mana kuah ko nak eh dan jenis ikan ape ko masak jikalau ikan agak keras sket 2 cawan pon ok
Slow kan api dan semoga mendidih
Bukak dan letak garam, gule dan perasa.. ni ikut kepandaian ko la jgn ko boh garam sebesen udah
Ok picit2 ikan dan bendi empuk masuk kan kesum yang separuh tadi dan tomato biarkan sekejap je
Pekat je siap. perghhhh die punye warne wangi rasa mmg boleh buat ko makan smpai xsedar makan pinggan sekali hahaha
Selamat mencuba..
Jangan lupa share..
Komentar
Posting Komentar