Resepi Udang Masak Lemak Cili Api Sedap
Apa khabar pengunjung setia blogopsi, hari ini aku ingin kongsikan resepi udang masak lemak cili api. simple sangat dan anda boleh cuba mana tahu ini salah satu resepi yang memikat selera anda. resepi ini menggunakan beberapa materi sahaja tetapi rasanya memang tiada tanding.
percaya tak, hari ini aku sangat bangga kerana selama 3 hari suami akan cuti kerja dan kita berdua akan bercuti di Bali, Indonesia. sebenarnya, beberapa tahun lepas kami sudah pernah melawat Bali. tapi kerana pantai di bali sangat rupawan membuat suami ingin melawatinya lagi.
Baca Juga :
suami aku memang mempunyai hobi melancong dan sebelum kami berkahwin, dahulu dia suka melancong bersama kawan-kawan dia. suami aku cakap dia pernah melancong ke Jepun, Singapura, bahkan ke Perancis. tapi selepas aku berkahwin dia belum pernah mengajak aku bercuti ke Perancis. padahal aku ingin melihat menara Eifel yang sangat terkenal itu.
kembali ke resepi, bahu-membahu resepi ini sudah banyak kawan blogger yang kongsikan tetapi tak ada salahnya aku ikut berkongsi juga, cara sebenar resepi udah masak lemak cili api dari Negeri Sembilan ialah selain masak lemak dari ikan tak perlu letak asam keping, cuma diletaka garam dan serai sahaja.
ilmu ini aku dapatkan dari kawan di group masakan, sementara ayam dan ikan mesti dikecutkan dahulu dengan dimasak bersama materi kisar sebelum dimasukkan santan. Mujurlah aku join di group tersebut kerana banyak resepi dan ilmu gres yang dapat aku perolehi.
aku memang bukan chef atau pakar memasak, aku cuma seorang isteri yang berkongsi kuliner apapun yang pernah aku cuba. jadi apabila aku ingin boleh menyediakan makanan yang sedap untuk keluarga aku harus terus mencar ilmu dan menambah ilmu.
aku menulis pelbagai resepi disini semoga boleh untuk panduan anak cucu cicit di akan datang yang gres mencar ilmu memasak. jom kita layan resepi udang masak lemak cili api yang aku masak tadi pagi.
Bahan-Bahan
percaya tak, hari ini aku sangat bangga kerana selama 3 hari suami akan cuti kerja dan kita berdua akan bercuti di Bali, Indonesia. sebenarnya, beberapa tahun lepas kami sudah pernah melawat Bali. tapi kerana pantai di bali sangat rupawan membuat suami ingin melawatinya lagi.
Baca Juga :
suami aku memang mempunyai hobi melancong dan sebelum kami berkahwin, dahulu dia suka melancong bersama kawan-kawan dia. suami aku cakap dia pernah melancong ke Jepun, Singapura, bahkan ke Perancis. tapi selepas aku berkahwin dia belum pernah mengajak aku bercuti ke Perancis. padahal aku ingin melihat menara Eifel yang sangat terkenal itu.
Resepi Udang Masak Lemak Cili Api
kembali ke resepi, bahu-membahu resepi ini sudah banyak kawan blogger yang kongsikan tetapi tak ada salahnya aku ikut berkongsi juga, cara sebenar resepi udah masak lemak cili api dari Negeri Sembilan ialah selain masak lemak dari ikan tak perlu letak asam keping, cuma diletaka garam dan serai sahaja.
ilmu ini aku dapatkan dari kawan di group masakan, sementara ayam dan ikan mesti dikecutkan dahulu dengan dimasak bersama materi kisar sebelum dimasukkan santan. Mujurlah aku join di group tersebut kerana banyak resepi dan ilmu gres yang dapat aku perolehi.
aku memang bukan chef atau pakar memasak, aku cuma seorang isteri yang berkongsi kuliner apapun yang pernah aku cuba. jadi apabila aku ingin boleh menyediakan makanan yang sedap untuk keluarga aku harus terus mencar ilmu dan menambah ilmu.
aku menulis pelbagai resepi disini semoga boleh untuk panduan anak cucu cicit di akan datang yang gres mencar ilmu memasak. jom kita layan resepi udang masak lemak cili api yang aku masak tadi pagi.
Bahan-Bahan
- 1 kg ekor udang - bersihkan
- 1 genggam cili padi
- 3 batang serai
- 1 biji bawang besar
- 1 cawan santan pekat
- 2 inci kunyit hidup
- 2 helai daun kunyit
- 1 cawan air
- 1 sudu besar serbuk kunyit
- garam secukupnya
Cara Membuat Udang Masak Cili Api
1. tumbuk cili padi bersama bawang besar dan kunyit hidup, kemudian masukkan udang dalam periuk bersama materi tumbuk tadi tapi jangan hidupkan api.
2. lepas itu masukkan air bersama santan pekat kemudian kacau sampai rata dan hidupkan api. masukkan daun kunyit bersama serai kemudian kacau rata dan masak sampai mendidih.
3. final sekali, apabila sudah mendidih masukkan garam dan serbuk kunyit, kacau lagi sampai rata dan kecilkan api. apabila sudah masak matikan api dan siap untuk dihidangkan bersama nasi panas-panas.
resepi ini sangat simple dan boleh dicuba untuk anda yang mahu mencar ilmu cara memasak dan apabila resepi yang aku kongsikan ini bermanfaat sila share kepada kawan atau keluarga anda. jangan lupa share dengan klik media umum dibawah ya...
Sumber http://www.blogopsi.com/
Komentar
Posting Komentar