Resepi Kek Pisang Karamel Mudah

Hello apa khabar semua sihat ka? hari ini aku ingin kongsikan resepi kek pisang karamel. siapa suka pisang? aku percaya pasti anda ialah penggemar pisang, banyak orang menggemari pisang karena rasanya yang manis dan pisang ialah sejenis buah-buahan yang memberi Instant energy.

sebenarnya, kek ini banyak jenisnya ada kek pisang kukus dan ada kek pisang yang dibakar tapi kali ini aku cuba buat kek pisang karamel. banyak kek yang sudah aku cuba tapi kek ini ialah salah satu yang membuat aku berkesan.
Resepi Kek Pisang Karamel

Resepi Kek Pisang Karamel

jika anda ingin menerima hasil kek yang gebu dan lembut pisangnya harus betul-betul dah masak. dikala aku buat resepi ini aku gunakan pisang Embun tapi anda juga boleh gunakan pisang Montel atau pisang Cavendish.

yang paling aku suka dari kek ini ialah baunya yang lebih harum karena menggunakan karamel tapi warnanya memang perang sedikit. jom kita mula sahaja resepi sedap dibawah ini :

Rujukkan : Dapur Tanpa Sempadan

Bahan-Bahan

  • 4 biji pisang embun
  • 60 gram butter - cairkan dan biarkan sejuk
  • 90 gram gula pasir
  • 2 biji telur gred A
  • sedikit garam
  • 1 camca besar mayonaise
  • 130 gram tepung gandum *
  • 1 camca teh baking powder *
  • tanda * satukan kemudian gaul dan ayak
Bahan Karamel
  • 1 camca teh esen vanilla
  • 30 gram gula pasir dicampur 1 camca besar air
  • 2 camca besar air
Cara Penyediaan

1. mula panaskan oven pada suhu 170"C kemudian gunakan tin lingkaran bersaiz 7 inchi dan lenserkan butter pada permukaanya. ganjal dasar tin dengan kertas minyak dan lenser juga kertas tadi. lepas tu ketepikan.

2. masukan 30 gram gula yang sudah dicampur air dalam wadah periuk kecil dan masak menggunakan api kecil hingga gula cair. kemudian masukan 2 camca besar air dan kacau hingga rata.

3. ambil dan kupas 2 pisang tadi dan potong menjadi bahagian kecil dan masukan kedalam periuk karamel tadi. masak menggunakan api kecil hingga pisang menjadi lembut dan jika sudah lembut boleh matikan api.

4. campurkan mayonaise, telur, gula, dan garam kemudian putar hingga menjadi berkrim. kemudian masukan tepung gandum sedikit demi sedikit sambil terus diputar hingga tepung gandum habis. lepas tu masukan karamel bersama butter atau mentega cair dan gaul hingga rata.

5. tuangkan dalam tin yang sudah disiapkan tadi dan ambil 1 buah pisang dan potong menjadi bahagian kecil kemudian hiaskan cuilan pisang diatasnya.

6. simpulan sekali, bakar dalam oven selama lebih kurang 1 jam atau hingga masak dan jika sudah masak boleh keluarkan dalam oven dan biarkan sejuk kemudian siap dipotong untuk dihidangkan.

Kek Pisang Karamel

untuk uji kek apakah sudah masak boleh gunakan lidi sate bersih dan cucukan ditengah-tengahnya, jika keluar bersih tanda kek sudah masak. bagaimana mudah sahaja kan resepi kek pisang karamel ini dan hingga jumpa di resepi sedap selanjutnya. 

Sumber http://www.blogopsi.com/

Komentar

Entri Populer

Resepi Kuih Sagun Bakar Paling Sedap dan Mudah

Resepi Kuah Kacang Satay Kajang Sangat Sedap

Resepi Mee Rebus Paling Sedap Cubalah