Resepi Kari Daging Pekat Simple dan Ringkas

Assalammualaikum hari ini aku ingin berkongsi resepi kari daging yang amat simple dan mudah, aku teringat semasa aku mahu berguru memasak resepi inilah pertama aku cuba. alasannya aku masa itu memang tak berakal masak jadi berbanding aku membuat resepi yang complicated aku lebih memilih kari daging.

sebenarnya, aku memang penggemar kari tetapi tak berapa gemar dengan kuliner berasaskan daging aku lebih menggemari kari udang. jadi apabila aku membuat kari daging mesti lah aku makan hanya sekadar sahaja.
Resepi Kari Daging Pekat

Resepi Kari Daging


memang kari masak apapun sedap aku pernah cuba semua versi kari ada kari udang, kari ayam, kari ketam, kari telur rebus, dan kari daging. bagi aku kuah kari akan lebih sedap apabila ianya pekat dan dibuat cecah sama roti, tetapi kuah kari ini kategori subjektif jadi selera aku dan anda mungkin berbeza.
Resepi Kari Daging Pekat

rasa kari daging ini memang sedap, dagingnya terasa manis dan empuk yang bercampur dengan kuah kari. aku punya tips untuk anda apabila hiris daging jangan terlalu nipis alasannya nanti ianya tak rasa ibarat daging bertekstur berurat. tetapi juga jangan potong besar macam ayam alasannya jikalau besar gitu mau memasak 1 hari pun belum tentu empuk daging tu.

kari daging sangat sesuai apabila dihidangkan sebagai menu tengah hari, aku teringat pertama kali aku buat kari daging untuk anak-anak, mereka makan sangat suka dengan rasanya. alhasil, hari esok belum dewasa meminta aku untuk membuatnya lagi. hihihi

apabila anda golongan muda yang mahu cara berguru memasak atau anda penggemar makanan yang ringkas sahaja maka resepi kari daging ini sangat sesuai untuk anda cuba. aku sendiri yaitu wanita yang sibuk jadi aku selalunya memasak yang simple aje.

selain kari daging biasanya aku menyediakan sambal tumis udang yang sangat simple juga. alasannya apabila ada yang simple dan sedap kenapa guna yang complicated. hihihi aku juga tidak suka apabila berlama-lama di dapur alasannya aku mesti lah berpeluh. bahkan kipas siling didapur juga tidak mengurangkan suhu tubuh saya.
Kari Daging Pekat

tetapi, sebagai suri rumah memasak yaitu kewajiban jadi aku mesti memaska untuk keluarga. jom kita layan resepi kari daging yang amat simple dibawah ini..

Bahan-Bahan

  • 1 kg daging - potong nipis
  • 3 sudu besar rempah kari daging - bancuh dengan sedikit air menjadi pes
  • 4 ulas bawang putih - hiris halus
  • 6 ulas bawang merah - hiris halus
  • 1 inchi halia - hiris halus
  • 1 batang kayu manis
  • 2 biji bunga lawang
  • 1 kotak santan kotak
  • 1 biji cengkih
  • 2 biji kentang - potong 4
  • daun kari beberapa helai
  • garam secukupnya
Cara Membuat Kari Daging

1. daging yang sudah dihiris nipis di rebus sampai empuk, apabila sudah empuk asingkan dan air rebusan daging tadi jangan dibuang alasannya nanti air rebusan daging akan digunakan semula untuk kuahnya.

2. sementara itu panaskan minyak dalam kuali, kemudian tumis buga lawang, kau manis, dan cengkih sampai harum. selepas itu masukkan bawang merah, halia, dan bawnag putih yang sudah di hiris halus tadi. tumis sampai layu dan naik bau.

3. masukkan serbuk kari yang sudah dibancuh dengan sedikit air bersama beberapa helai daun kari. tumis sampai terbit minyak dan harum.

4. apabila sudah terbit minyak, masukkan daging yang sudah direbus tadi bersama air secukupnya (apabila anda ingin pekat guna sedikit air sahaja) dan masak sampai mendidih.

5. masukkan kentang yang sudah dipotong dan masak sampai kentang hampir empuk, selepas itu masukkan santan dan perasakan dengan garam secukupnya.

6. masak sekejap dan tutup api, siap untuk dihidangkan..
Resepi Kari Daging Pekat

kari daging ini paling sedap apabila disediakan bersama nasi putih dan juga roti. apabila resepi ini bermanfaat sila share melalui media umum dibawah, selamat mencuba!

Sumber http://www.blogopsi.com/

Komentar

Entri Populer

Resepi Kuah Rojak Buah Simple dan Sedap

Resepi Kuih Sagun Bakar Paling Sedap dan Mudah

Resepi Bubur Cha Cha Paling Sedap