Resepi Asam Pedas Ikan Pari Paling Sedap
Hello jumpa lagi di blogopsi, sape kat sini suka makan asam pedas? hari ini aku masak asam pedas ikan pari. orang johor atau belah selatan sahaja biasanya suka, tetapi orang pantai timur dan belah utara kurang gemar asam pedas ini kan?
asam pedas paling sedap bila makan bersama nasi panas-panas pastilah korang tambah. asam pedas lain kawasan lain cara masaknya. asam pedas johor kuahnya tak cair dan tak pekat sedang-sedang sahaja dan tanpa gunakan belacan.
tetapi bila asam pedas melaka menggunakan chili blend yang banyak dan kuahnya agak pekat juga gunakan belacan. bila memasak asam pedas keseimbangan sangat dititik beratkan, mesti ada rasa manis, masam dan pedas sedikit.
resepi yang aku kongsikan ini terpulang jika tidak ada ikan pari pun boleh gunakan ikan kembong atau ikan patin. jom kita layan resepinya dibawah
Bahan-Bahan
Sumber http://www.blogopsi.com/
asam pedas paling sedap bila makan bersama nasi panas-panas pastilah korang tambah. asam pedas lain kawasan lain cara masaknya. asam pedas johor kuahnya tak cair dan tak pekat sedang-sedang sahaja dan tanpa gunakan belacan.
tetapi bila asam pedas melaka menggunakan chili blend yang banyak dan kuahnya agak pekat juga gunakan belacan. bila memasak asam pedas keseimbangan sangat dititik beratkan, mesti ada rasa manis, masam dan pedas sedikit.
Resepi Asam Pedas Ikan Pari
makanan ini ialah salah satu kegemaran aku kerana tulang ikan pari yang lembut dan sedap tu boleh dimakan sekali. rasa tulang ikan pari tak ada rasa apa sangat jadi boleh sahaja telan sekali. asam pedas yang paling aku gemari ialah asam pedas melaka.resepi yang aku kongsikan ini terpulang jika tidak ada ikan pari pun boleh gunakan ikan kembong atau ikan patin. jom kita layan resepinya dibawah
Bahan-Bahan
- 500 gram ikan pari
- 5 tangkai daun kesum
- 10 batang bendi
- 3 sudu makan minyak masak
- 1 biji tomato - potong sesuai anda suka
- garam secukupnya
- 1/2 cawan air asam jawa
- 3 cawan air
Bahan Kisar Halus
- 20 tangkai cili kering
- 3 ulas bawang putih
- 5 ulas bawang merah
- 1/2 inci halia
- 1 sudu teh serbuk kunyit
Cara Penyediaan
1. potong ikan pari mengikut suka kemudian bersihkan dan perap menggunakan air limau nipis selama 15 minit, basuh bersih dan toskan.
2. panaskan minyak dalam kuali kemudian tumis materi kisar halus hingga harum, masukan air asam jawa bersama air dan renehkan hingga menggelegak.
3. lepas tu masukan ikan bersama bendi, daun kesum, dan garam. biarkan hingga mendidih. dengan menggunakan api perlahan masukan tomato dan masak hingga sayur lembut atau pecah minyak.
4. final sekali, bila sudah masak angkat dan hidangkan bersama nasi panas-panas...
sedaaap dan mudah sahaja kan resepi asam pedas ikan pari ini dan hingga jumpa di entry sedap selanjutnya.
Komentar
Posting Komentar