Nasi lemak
Nasi lemak antara makanan yang menjadi kegemaran rakyat Malaysia tak kira bangsa. Nasi lemak juga bukan sahaja menjadi sarapan pagi tetapi sudah meluas waktu pemakanannya. Ada orang makan Nasi lemak paa waktu pagi, ada yang gemarkannya pada waktu petang. Pada waktu malam juga nasi Lemak menjadi menu pilihan apatah lagi dihidangkan dengan lauk-pauk yang sedap atau sekurang-kurangnya dihidang besama-sama ayam goreng.
Susah ke nak masak nasi lemak.
Tak juga.
Ini resepi ibu.
Bahan-bahan ( 4-6 orang )
- Bahan untuk nasi:-
- @ 2 cawan beras
- @ 1 cawan santan n 1 cawan air
- @ 1 helai daun pandan - disimpul
- @ 3 hirisan halia
- @ secubit garam
- @sedikit halba
- @ sebatang serai dititik
- Bahan untuk sambal:-
- * 6 sudu besar cili kering mesin
- * 4 ulas bawang merah -ditumbuk
- * 2 ulas bawang putih -ditumbuk
- * 1 biji bawang besar -dihiris
- * segenggam ikan bilis (dibasuh, separuh darinya ditumbuk)
- * sedikit air asam jawa
- * sedikit belacan (jika suka)
- * garam dan gula
- Bahan sampingan lain :-
- Ikan bilis goreng, telur rebus dan timun.
Cara-cara
- Campur semua materi untuk nasi dan masak menyerupai nasi biasa.
- Tumis bawang besar, masukkan bawang2 yg ditumbuk, cili mesin, belacan dan ikan bilis yg ditumbuk..hingga sedikit garing dan pecah minyak.
- Masukkan air asam dan separuh lagi ikan bilis yg sudah dibersihkan tadi.
- Masukkan garam n gula. Masak sehingga agak pekat.
Cuba la...sedap kalau dimakan juga dengan ayam goreng ( sebelum goreng ayam, gaul ayam dengan ketumbar dan jintan yang di kisar)
Komentar
Posting Komentar